Ορθοπαιδικές Παθήσεις

HomeΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣΑυχενικό Σύνδρομο

Αυχενικό Σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων στην περιοχή του αυχένα. Στατιστικά το 50% με το 70% του ενήλικου πληθυσμού θα βιώσει πόνο στην περιοχή του αυχένα τουλάχιστον 1 φορά στην ζωή του.

Η αιτία του αυχενικού συνδρόμου είναι πολυπαραγωντική. Αρκετές φορές δεν αρκεί η κλινική εκτίμηση για την ασφαλή διάγνωση. Απαιτείται ακτινογραφία ή μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες εμφάνισης αυχενικού συνδρόμου είναι:

  1. Δισκοκήλη ή δισκοπάθεια. Πρόκειται για αλλοίωση της σύνθεσης του δίσκου ή προβολή του δίσκου επί της σπονδυλικής στήλης πρόσθια, οπίσθια, πλάγια. Τα επίπεδα που είναι πιο επηρεπή να εμφανίσουν δισκοκήλη είναι Α5-Α6, Α6-Α7, τα οποία παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα.
  2. Αυχενική σπονδυλοαρθρίτιδα. Πρόκειται για εκφυλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων και την ύπαρξη οστεόφυτων. Συνήθως αφορά άτομα μέσης ηλικίας.
  3. Αυχενική μυελοπάθεια. Πρόκειται για πίεση του νωτιαίου μυελού από οστεόφυτα, μεσοσπονδύλιο δίσκο, υπεξάρθρημα αυχενικών σπονδύλων
  4. Μυϊκός σπασμος ή triggerpoints. Η κακή στάση, η επαναλμβανόμενη φόρτιση και ο τραυματισμός της περιοχής μπορεί να δημιουργήσει έντονους μυϊκούς σπασμούς στην περιοχή του αυχένα και της κεφαλής

Είναι πολύ σημαντικό κατά την εξέταση να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορούν να εκδηλώσουν παρόμοια συμπτώματα με το αυχενικό σύνδρομο όπως είναι οι λοιμώξεις, οι κακοήθειες, τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και οι αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου.

Η κλινική εικόνα του αυχενικού συνδρόμου χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Μερικά από τα συμπτώματα αναφέρονται παρακάτω:

  1. Πόνος τοπικά στην περιοχή γύρω από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης
  2. Πόνος αναφερόμενος. Πόνος που αντανακλά στην ωμική ζώνη και στο άνω άκρο
  3. Πόνος που παράγεται με βήχα, φτέρνισμα και έντονη ενδοκοιλιακή πίεση
  4. Μειωμένη αισθητικότητα στο άνω άκρο
  5. Μειωμένη δύναμη στα άνω άκρα
  6. Περιορισμένο εύρος κίνησης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης- δυσκαμψία
  7. Αίσθημα μουδιάσματος στα χέρια
  8. Πονοκέφαλος κυρίως στην ινιακή περιοχή
  9. Ζαλάδα με ή χωρίς εμβοές

Μετά την φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση διαμορφώνεται το πλάνο θεραπείας που αποσκοπεί στην:

  1. Μείωση του πόνου με την χρήση φυσικών μέσων και θεραπευτικής μάλαξης
  2. Αύξηση του εύρους κίνησης με κινητοποίηση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
  3. Αύξηση της ελαστικότητας των μυών με διατατικές ασκήσεις
  4. Αύξηση της δύναμης των μυών γύρω από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης
  5. Αύξηση της δύναμης των μυών του άνω άκρου
  6. Μείωση του μουδιάσματος με τεχνικές αποσυμπίεσης της περιοχής
  7. Εκπαίδευση σωστής στάσης σώματος και εργονομικές συμβουλές
  • Airaksinen , J Brox, C Cedraschi, J Hildebrandt et all. Chapter 4. European guidelines for the management of chronic nonspecific low back pain. Eur Spine J (2006) 15 (Suppl. 2): S192—S300
  • Donald R . Murphy DC ,Dacnan . Clinical Model For the Diagnosis and Management of Patient with Cervicla Spine Syndromes. Volume 12, Number 2. ACO 2004