Ορθοπαιδικές Παθήσεις

HomeΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣΡευματοειδής Αρθρίτιδα

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι πάθηση του συνδετικού ιστού αγνώστου αιτιολογία. Είναι η χρόνια φλεγμονή του αρθρικού υμένα που με την πάροδο του χρόνου επιδρά στον αρθρικό χόνδρο και στα μαλακά μόρια γύρω από την άρθρωση, όπως τένοντες και έλυτρα. Για τον λόγο αυτό οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζουν συχνά τενοντίτιδες. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται αρχικά είναι οι μικρές αρθρώσεις χεριών και ποδιών. Αρκετά συχνά προσβάλλονται και οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις. Δεν μένει μόνο στην φλεγμονή των αρθρώσεων. Μπορεί να έχει επίδραση και σε άλλα όργανα του σώματος όπως είναι το δέρμα, τους οφθαλμούς και το καρδιοαγγειακό σύστημα.

Τα τελευταία χρόνια η ρευματοειδής αρθρίτιδα κατατάσσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Ο λόγος είναι ότι το 70% των ασθενών με ρευματοειδή ανευρίσκεται στον ορό του αίματος ο ρευματοειδής παράγοντας που στρέφεται ενάντια των ανοσοσφαιρινών G.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από:

  1. Πόνο στις αρθρώσεις
  2. Οίδημα στις αρθρώσεις
  3. Αυξημένη θερμοκρασία πάνω στις αρθρώσεις
  4. Κατά την εξέλιξη της νόσου οι αρθρώσεις παραμορφώνονται
  5. Δυσκαμψία και αγκύλωση
  6. Μυϊκή αδυναμία και ατροφία
  7. Εύκολη κόπωση την περίοδο της έξαρσης

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εκτός από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση. Το θεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  1. Εφαρμογή φυσικών μέσων για μείωση της φλεγμονής
  2. Θεραπευτική μάλαξη για μείωση του πόνου
  3. Παθητική και υποβοηθούμενη κινητοποίηση για διατήρηση εύρους κίνησης
  4. Ήπια ενδυνάμωση των μυών στο διαθέσιμο εύρους κίνησης
  5. Ασκήσεις για αύξηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας

Την περίοδο της έξαρσης οι ασκήσεις δεν επιφέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα. Καλό θα ήταν την περίοδο εκείνη ο ασθενής να ξεκουράζεται και να αποφεύγει κινήσεις που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

  • ARTHRITIS & RHEUMATISM. Vol. 46, No. 2, February 2002, pp 328–346. DOI 10.1002/art.10148© 2002, American College of RheumatologyPublished by Wiley-Liss, In