Παιδί
Aκράτεια Κοπράνων
Η ακράτεια κοπράνων είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που καλούνται οι επαγγελαμτίες υγείας να αντιμετώπισουν με στόχο την βελτίωση της ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους.
Η μυρωδιά των κοπράνων που ανιχνεύεται στα παιδιά αυτά, οδηγεί στον στιγματισμό τους, την απόρρηψή τους από τους συνομήλικούς τους και τον εκφοβσμό τους. Αποτέλεσμα είναι η κοινωνική απομόνωση, η κατάθλιψη και οι μαθησιακές δυσκολίες. Με γνώμονα αυτό, η αντιμετώπιση της ακράτειας κοπράνων αποτελεί προτεραιότητα για τον επαγγελματία υγείας
Η ακράτεια κορπράνων είναι η απώλεια κοπράνων στο εσώρουχο σε τόπο και χρόνο μη κατάλληλο. Διακρίνεται σε ακράτεια από υπερπλήρωση και πραγματική ακράτεια. Η πρώτη μορφή οφείλεται σε λειτουργικούς παράγοντες ενώ η δεύτερη μορφή σε οργανικούς.
Η πραγματική ακράτεια οφείλεται σε παθήσεις όπως είναι οι ορθοπρωκτικές ανωμαλίες, η νόσος Hirschprung, οι παθήσεις και τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης, οι μυοπάθειες και η εγκεφαλική παράλυση. Όλες αυτές οι καταστάσεις οδηγούν στην δυσλειτουργία του σφικτηριακού μηχανισμού.
Η ακράτεια από υπερπλήρωση οφείλεται στην χρόνια δυσκοιλιότητα, η οποία λόγω της κατακράτησης των κοπράνων, προκαλούν υπερχείληση. Τα παιδιά αυτά συνήθως έχουν φυσιολογική λειτουργία του σφικτηριακού μηχανισμού.
Το 75%-90% των παιδιών με λειτουργική δυσκοιλιότητα, υποφέρουν από ακράτεια υπερπλήρωσης. Η ακράτεια συνήθως παρατηρείται την ημέρα. Όταν υπάρχουν απώλειες κατά την διάρκεια του ύπνου, είναι απαιραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών.
Η οικοιοθελής κατακράτηση των κοπράνων είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά. Συνήθως τα παιδιά αποφεύγουν να επισκεπτούν την τουαλέτα είτε γιατί είναι βρώμικες οι τουαλέτες, είτε γιατί δεν θέλουν να διακόψουν την απασχόλησή τους, ή έχουν συνδυάσει την αφόδευση με επώδυνη διαδικασία. Έτσι συσπούν τον έξω σφικτήρα για εγκράτεια, τους μυς του πυελικού εδάφους και φυσικά τους γλουτιαίους για να καταστείλουν την αφόδευση.
Η θεραπεία για την ακράτεια κοπράνων περιλαμβάνε:
- Εκπαίδευση και ενδυνάμωση του σφικτηριακού μηχανισμού
- Επανεκπαίδευση χρήσης τουαλέτας
- Ρύθμιση της αφόδευσης
- Εκπαίδευση και ενίσχυση του μηχανισμού αφόδευσης
- Τροποίηση της διατροφής
- Ψυχολογική υποστήριξη
- Rajindrajith, N. M. Devanarayana, M. A. Benninga. Review article: faecal incontinence in children: epidemiology, pathophysiology, clinical evaluation and management. Aliment PharmacolTher 2013; 37: 37–48