Παιδί

HomeΠΑΙΔΙΒραδυνή Ενούρηση

Βραδυνή Ενούρηση

Η βραδινή ενούρηση, σημαίνει την ακούσια απώλεια ούρων κατά τον βραδινό ύπνο.

Τα παιδιά με βραδινή ενούρηση κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτά που είχαν εγκράτεια ούρων τουλάχιστον για 6 μήνες και σε εκείνα που δεν είχαν ποτέ εγκράτεια ούρων.

Μια άλλη κατηγοριοποίηση της βραδινής ενούρησης είναι η διάκρισή της σε μονο-συμπτωματική και σε μη μονο-συμπτωματική. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει μόνο βραδινή ενούρηση, ενώ στην δεύτερη περίπτωση συνυπάρχει και ημερήσια ακράτεια ούρων.

Η βραδινή ενούρηση αφορά το 20% των παιδιών ηλικίας 5 ετών, το 10% των παιδιών ηλικίας 10 ετών και το 3% των παιδιών ηλικίας 15 ετών. Τα περισσότερα παιδιά αποκτούν έλεγχο της ούρησης στην ηλικία 3 με 4 ετών και η ούρηση ακολουθεί το μοτίβο των ενηλίκων.

Τα παιδιά με βραδινή ούρηση κινδυνεύουν να αποκτήσουν κατάθλιψη, άγχος, αίσθημα ντροπής, να στιγματιστούν και να απομονωθούν κοινωνικά. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να αποκτήσουν το συντομότερο δυνατό έλεγχο των σφικτήρων τους και να ακολουθήσουν στην ανάπτυξη τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

Οι αιτίες της βραδινής ενούρησης είναι γενετικές και περιβαλλοντικές. Η κληρονομική προδιάθεση, η βραδινή πολυουρία, ο βαθύς ύπνος και η βραδινή υπερδραστηριότητα της κύστης αποτελούν σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες. Η δυσκοιλιότητα, η ανωριμότητα του νευρομυϊκου συστήματος, οι αναπτυξιακές διαταραχές, οι λοιμώξεις στο ουρογεννητικό σύστημα, ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και η έντονη ψυχολογική πίεση αποτελούν παράγοντες εκδήλωσης βραδινής ενούρησης.

Έχει φανεί ότι η χρήση ξυπνητηριού σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης της βραδινής ενούρησης περιλαμβάνει:

  1. Εκπαίδευση κύστης
  2. Εκπαίδευση και ενδυνάμωση σφικτηριακού μηχανισμού
  3. Εκπαίδευση χρήσης ξυπνητηριού
  4. Εκπαίδευση και εγρήγορση του νευρομυϊκού συντονισμού.
  5. Διαχείριση υγρών
  6. Εκπαίδευση διπλής ούρησης

 

  • Στο κέντρο μας πραγματοποιείται η εκπαίδευση και εγρήγορση του νευρομυϊκού συντονισμού.
  • Το παιδί πρέπει να έχει κοιμηθεί λίγες ώρες και να προσέλθει στο χώρο ώστε να βρεθεί σε κατάσταση φυσικού ύπνου. Το παιδί παρακολουθείται από τον εκπαιδευμένο θεραπευτή. Στις πρώτες συνεδρίες γίνεται καταγραφή της συμπεριφοράς της κύστης κατά τον ύπνο. Αφού αξιολογηθούν τα ευρήματα, δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του ξυπνητηριού.
  • Παράλληλα γίνεται η εκπαίδευση του παιδιού στην αφύπνιση και στην κένωση της κύστης
  • Η μέθοδος εφαρμόζεται αποκλειστικά από το κέντρο μας
  • Patrina H Y Caldwell, Denise Edgar, Elisabeth Hodson and Jonathan C Craig. Bedwetting and toileting problems in children΄. MJA • Volume 182 Number 4 • 21 February 2005