Παιδί

HomeΠΑΙΔΙΕιλεοστομία και Εκπαίδευση Αφόδευσης

Ειλεοστομία και Εκπαίδευση Αφόδευσης

Πρόκειται για την εκτροπή του εντέρου ώστε τα κόπρανα να εκβάλλουν από ένα τεχνητό στόμιο στο δέρμα της κοιλίας και όχι από τον πρωκτό. Στο στόμιο αυτό τοποθετείται εξωτερικά ένας σάκος για την συγκεντρωση των κοπράνων. Η ειλεοστομία μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή.

Η ειλεοστομία γίνεται σε περιπτώσεις απόφραξης του εντέρου, σε φλεγμονές του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn) και σε τραυματισμούς.

Στις περιπτώσεις που γίνει αναστόμωση της ειλεοστομίας, γίνεται χειρουργική επέμβαση στην οποία οι μυς του σφικτήρα διατηρούνται. Γίνεται αφαίρεση του παχέος εντέρου και του ορθού μέσα από μια τομή. Ένα μικρός θύλακας σε σχήμα Jδημιουργείται για την συλλογή των κοπράνων.

Η εκπαίδευση τουαλέτας μετά την αναστόμωση ξεκινά μετά από 3-4 εβδομάδες εφόσον ο ασθενής δεν παρουσιάζει επιπλοκές

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει:

  • Εκπαίδευση μηχανισμού αφόδευσης. Είναι πού σημαντικό να γίνει καθοδήγηση του ασθενή στον βαθμό ενδοκοιλιακής πίεσης
  • Ασκήσεις πυελικού εδάφους για ενδυνάμωση του σφικτηριακού μηχανισμού. Η ενδυνάμωση θα μειώσει την ακράτεια κοπράνων τόσο στην ανάπαυση όσο και στην δραστηριότητα του παιδιού.

Η μέθοδος εκπαίδευσης αφορά τόσο τα παιδιά όσο και ενήλικες.

  • Jeong-KiKim, Byeong Geon Jeon, Yoon Suk Song et al. Biofeedback Therapy Before Ileostomy Closure in Patients Undergoing Sphincter-Saving Surgery for Rectal Cancer: A Pilot Study.Ann Coloproctol 2015;31(4):138-14