Παιδί

Σύνδρομο Συχνών Ουρήσεων (Extraordinary Daytime Urinary Frequency Syndrome)

Το σύνδρομο συχνών ουρήσεων (Extraordinary daytime urinary frequency ή daytime urinary frequency), συναντά κανείς στην βιβλιογραφία και με τον όρο Πολλακιουρία (pollakiuria).  Χαρακτηρίζεται από αυξημένη συχνότητα ούρησης την ημέρα, χωρίς να συνοδεύεται από αίσθημα καύσους, ακράτειας ούρων, αλλαγή στην ροή της ούρησης, βραδυνή ενούρηση, υπερβολική κατανάλωση υγρών ή υπερβολική αποβολή ούρων. Τα παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο συχνών ουρήσεων, συνήθως επισκέπτονται την τουαλέτα κάθε 5 λεπτά ή κάθε μια ώρα.

Η διάρκεια του συνδρόμου κυμαίνεται κατά μέσο όρο 7-12 μήνες. Είναι πιο συχνό στα αγόρια ηλικίας 4 εώς 10 ετών.

Αν και το σύνδρομο δεν έχει συγκεκριμένη αιτία εμφάνισης, έχουν εντοπιστεί ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να διεγείρουν την εκδήλωσή του.

Οιπαράγοντεςεμφάνισης του συνδρόμου είναι:

  1. Ψυχολογικοί παράγοντες. Το στρες στο σχολείο, η ασθένεια ή ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας, το διαζύγιο ή η γέννηση ενός νέου παιδιού είναι οι πιο συχνές περιπτώσεις που δημιουργούν αναστάτωση και ψυχολογική αστάθεια στο παιδί.
  2. Μεταβολικές αιτίες. Η υπερκαλιαιμία και η αλλαγή στη συσχέτιση ασβεστίου και κρεατινίνης μπορεί να συσχετιστούν με την αυξημένη συχνότητα ούρησης
  3. Λοιμώξεις. Ορισμένες λοιμώξεις που οφείλονται σε ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα, αδενοιούς, μεγαλοκυταροϊούς έχουν βρεθεί σε παιδιά με σύνδρομο συχνών ουρήσεων
  • Ψυχολογική Υποστήριξη. Η αντιμετώπιση των στρεσσογόνων παραγόντων φαίνεται να αποτελεί πρωταρχικής σημασίας για τη διαχείρηση του συνδρόμου αυτού
  • Δίαιτα. Προτείνεται η κατανάλωση νερού και παράλληλα η μείωση των τροφών που είναι πλούσια σε όξινα συστατικά όπως τα εσπεροειδή, γκρειπφρούτ, ντομάτα, σταφύλι και μήλο. Η σοκολάτα, τα αναψυκτικά με καφεϊνη και τεϊνη πρέπει να αποφεύγονται.
  • Biofeedback. Η χρήση biofeedback για την επανεκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους και της κύστης βοηθούν το παιδί να ελέγχει την ούρησή του και αδειάζει την κύστη του κάθε 2 με 4 ώρες.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Δίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις αντιχολινεργικά, όπως είναι η οξυμπουτίνη. Την φαρμακευτική αγωγή την κρίνει ο θεράπων ιατρός.
  • Manuela Bergmann, Teresa Corigliano. Childhood extraordinary daytime urinary frequencya case series and a systematic literature review. Pediatr Nephrol (2009) 24:789–795
  • Farber JM. A Strategy to treat Pollakiuria. Contemporary Pediatrics, March 2013