Παιδί
Κύφωση
Η κύφωση χαρακτηρίζεται από αυξημένη θωρακική καμπύλη, πρόσθια προβολή ωμοπλάτης και κεφαλής. Όταν η κυρτότητα της θωρακικής μοίρας ξεπερνά τις 40ο θεωρείται κύφωση. Οι πρόσθιοι μυς του θώρακα, της αυχενικής μοίρας και οι μυς του άνω άκρου είναι σε βράχυνση. Οι μύες στην ράχη είναι σε διάταση.
Διακρίνεται σε:
- Εύκαμπτη. Είναι η κύφωση που μπορεί να διορθωθεί προσωρινά. Υπάρχει αδυναμία των ραχιαίων μυών και υπάρχει μεγάλη οσφυϊκή λόρδωση
- Δύσκαμπτη. Είναι η κύφωση που δεν μπορεί να διορθωθεί κατά την προσπάθεια του ασθενή. Στις δύσκαμπτες κυφώσεις ανήκουν η νεανική κύφωση, η αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα και η γεροντική κύφωση.
Η κληρονομικότητα και η ατελής ανάπτυξη των σπονδύλων κατά τη γέννα αποτελούν αιτίες εκδήλωσης της κύφωσης. Ο τρόπος ζωής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την πορεία των παθήσεων αυτών.
Η κύφωση αρχικά προκαλεί πόνο. Ο ασθενής παρουσιάζει μυϊκούς πόνους. Το εύρος κίνησης της σπονδυλικής στήλης και των άνω άκρων αρχίζει να περιορίζεται και η κίνηση της λεκάνης γίνεται πιο δύσκολα.
Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως το παιδί να εμφανίσει μυϊκή αδυναμία και η μυϊκή ανισορροπία.
Το πλάνο θεραπείας διαμορφώνεται με βάση τον βαθμό και το είδος της παραμόρφωσης καθώς και από το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού. Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές αρχές για την καλύτερη αποκατάσταση.
Οι βασικές αρχές είναι:
- Ενδυνάμωση των αδύναμων μυών
- Διάταση των βραχυσμένων μυών
- Βελτίωση καρδιοαναπνευστικής ικανότητας
- Ανακούφιση από μυοσκελετικούς πόνους
- Επανεκπαίδευση της σωστής στάσης σώματος
- Συμβουλές για τροποποίηση καθημερινών συνηθειών (πχ αλλαγές στο κάθισμα γραφείου)
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Ασκήσεις στο Πολύζυγο
- Ασκήσεις με την Ελβετική μπάλα- θεραπευτική μπάλα
- Ασκήσεις με Ιμάντες
- Ασκήσεις εδάφους
Οι ασκήσεις μπορούν να συνδυαστούν με την χρήση του κατάλληλου κηδεμόνα όταν αυτός χρειάζεται.