Παιδί

HomeΠΑΙΔΙΣυγγενές Μεγάκολο – Hirschsprung

Συγγενές Μεγάκολο - Hirschsprung

Το συγγενές μεγάκολο είναι μια συγγενής ανωμαλία στην οποία η προώθηση των κοπράνων και των αερίων δεν γίνεται ικανοποιητικά. Αυτό οφείλεται στον ανεπαρκή σχηματισμό των νευρικών κυττάρων (γαγγλίων) στα τοιχώματα του εντέρου κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Χαρακτηρίζεται από μειωμένη περισταλτικότητα εντέρου και συγκέντρωση των κοπράνων και των αεριών μέσα στον εντερικό αυλό.

Δεν υπάρχει σαφή αιτιολογία. Αν όμως ένας γονιός πάσχει από την νόσο, τότε η πιθανότητα να γεννηθεί ένα παιδί με την ίδια νόσο είναι 1%

Το πιο χαρακτηριστικό είναι η απουσία εντερικής κινητικότητας στο νεογνό μέσα στις πρώτες 48 ώρες της ζωής του. Επιπλέον κλινικά σημεία είναι η πρησμένη κοιλιά, οι εμετοί, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια.

Μόλις τεθεί η διάγνωση και ο τύπος του συγγενούς μεγακόλου, γίνεται χειρουργική αποκατάσταση.

Μετά την χειρουργική αποκατάσταση ένα ποσοστό των παιδιών θα εμφανίσουν διαταραχές στην αφόδευση (δυσκοιλιότητα, ακράτεια κοπράνων). Οι διαταραχές αυτές επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των παιδιών και προκαλούν άγχος, κατάθλιψη, επιθυμία για απομόνωση. Για τον λόγο αυτό τα παιδιά αυτά και το οικογενειακό τους περιβάλλον χρειάζονται υποστήριξη από ομάδα επαγγελματιών υγείας.

Στόχος της φυσικοθεραπείας είναι να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας. Αυτό επιτυγχάνεται με:

  1. Εκπαίδευση του μηχανισμού αφόδευσης
  2. Ενίσχυση του μηχανισμού αφόδευσης
  3. Βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου
  4. Εκπαίδευση και ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους για καλύτερο έλεγχο των κοπράνων
  5. Αντιμετώπιση των πιθανών συνοδών προβλημάτων από το ουρογεννητικό και μυοσκελετικό σύστημα
  • Xiaobing Sun, Ruoyi Wang et all. Efficacy of Pelvic Floor Muscle Training for the Treatment of Fecal Incontinence after Soave Procedure for Hirschsprung Disease. Eur J Pediatr Surg 2012;22:300–304.
  • C. Langer, M. D. Rollins et all. Guidelines for the management of postoperative obstructive symptoms in children with Hirschsprung disease. Pediatr Surg Int (2017) 33:523–526