Παιδί

HomeΠΑΙΔΙΠαιδική Βαρηκοΐα και Φυσικοθεραπεία

Παιδική Βαρηκοΐα και Φυσικοθεραπεία

Η Βαρηκοΐα είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζω ως μαμά εδώ και 5 χρόνια. Μπορώ να γράψω επιστημονικά κείμενα για την βαρηκοΐα, όμως θα επιλέξω να γράψω σε πιο προσωπικό επίπεδο

Ως φυσικοθεραπεύτρια που ασχολείται με προβλήματα ούρησης και αφόδευσης στα παιδιά, που είναι προβλήματα που επηρεάζουν πολύ την ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους, κατάλαβα ότι η ψυχοσύνθεση των γονιών είναι ίδια. Δεν έχει σημασία πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί. Η αγωνία και το άγχος είναι ίδιο και συχνά οι τρόποι διαχείρισης των καταστάσεων είναι παρόμοιοι.

Ο επιστημονικός όρος είναι η μερική ή ολική απώλεια ακοής. Υπάρχουν 3 τύποι βαρηκοίας. Η νευροαισθητήριος βρηκοϊα, η βαρηκοϊα αγωγιμότητας και η μικτή.

Για εμάς η βαρηκοϊα ήταν άγνωστη λέξη. Δεν υπήρχε συγγενής ή φίλος που να έχει παρόμοιο θέμα. Αναγκαστήκαμε να διαβάσουμε πολύ, να ρωτήσουμε και να ψάξουμε πολύ για να καταλάβουμε τί σημαίνει στην πράξη βαρηκοϊα. Και ακόμα μαθαίνουμε. Για τον κάθε γονιό, η βαρηκοϊα έχει άλλη σημασία και έννοια.

Από τις πρώτες μέρες της ζωής του παιδιού μπορεί να ελεγχθεί η ακουστική ικανότητα με τις ωτοακουστικές εκπομπές. Μπορεί όμως η διάγνωση να μην τεθεί τότε αλλά να καθυστερήσει μέχρι να φτάσει το παιδί 2 ετών. Βέβαια όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση, τόσο πιο γρήγορα βελτιώνεται ο λόγος του παιδιού.

Σε αυτή την ερώτηση ο κάθε γονιός μπορεί να γράψει ατέλειωτες σελίδες. Σίγουρα όμως υπάρχουν κοινά θέματα που μας απασχολούν. Αναφέρω παρακάτω λίγα από αυτά:

  1. Δυσκολία στην ομιλία.
  2. Δυσκολία να ξεχωρίσει συζητήσεις, ιδιαίτερα αν αυτές γίνονται γρήγορα
  3. Δυσκολία να ξεχωρίσει ομιλίες σε χώρους με φασαρία
  4. Δυσκολία να προσδιορίσει την προέλευση του ήχου (σημαντικό να εκπαιδευτεί για να περνά τον δρόμο με ασφάλεια. Να μπορεί να ακούσει από έρχονται τα αυτοκίνητα)
  5. Δυσκολία προσανατολισμού
  6. Προβλήματα ισορροπίας. Δυσκολία να περπατήσει σε ανώμαλο δρόμο, να ανέβει δύσκολα σκαλοπάτια, να σκαρφαλώσει, να περπατήσει πάνω σε δοκό κτλ)
  7. Προβλήματα στην χρήση ακουστικών
  8. Αισθητηριακά προβλήματα. Λόγου χάρη να έρθει σε επαφή με άμμο, να βάλει τα χέρια του μέσα σε φακές.
  9. Πονοκεφάλους, εμβοές και ζαλάδες.
  10. Δυσκολία να ακούσουν και να μιλήσουν στο τηλέφωνο
  11. Δυσκολία να παρακολουθήσουν τηλεόραση
  12. Κουραζονται πιο γρήγορα
  13. Μαθησιακές δυσκολίες. Οι μαθησιακές δυσκολίες δεν οφείλονται μόνο στην βαρηκοΐα. Οι δάσκαλοι δεν έχουν την εκπαίδευση να χειριστούν τα παιδιά αυτά. Πρέπει τόσο ο γονιός όσο και ο κρατικός μηχανισμός να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για την καλύτερη ένταξη των παιδιών στο σχολείο.
  14. Θέματα κοινωνικοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι σημαντική η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού για να μπορεί να ανταπεξέλθει και να ενταχθεί στην κοινωνία των συνομηλίκων τους. Δεν είναι εύκολο. Εμείς οι γονείς πρέπει να ενημερώνουμε. Η ενημέρωση κάνει ένα πρόβλημα πιο αποδεκτό και διαχειρήσιμο. Επίσης εμείς οι γονείς να μην αποφεύγουμε συναναστροφές. Μέσα από εμάς τα παιδιά μαθαίνουν τον τρόπο επικοινωνίας με τους άλλους.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει μέσα από το παιχνίδι και την διασκεδαστική άσκηση. Βελτιώνεται η ισορροπία του παιδιού και η σωματική του κατάσταση για να μπορεί να συμμετέχει το παιδί σε αθλητικές δραστηριότητες

Μερικές ιδέες που μπορεί να εφαρμόσει ο γονιός:

  • Παιχνίδι πατητό
  • Περπάτημα πάνω σε κορδέλα
  • Σκαρφάλωμα σε πολύζυγο
  • Τραμπολίνο
  • Περπάτημα στην άμμο
  • Κουτσό
  • Σκοινάκι
  • Τρέξιμο ζικ-ζακ
  • Κυκλικό τρέξιμο
  • Απότομες αλλαγές προσανατολοσμού
  • Ασκήσεις για ενδυνάμωση κάτω άκρων
  • Ανέβασμα- κατέβασμα κατηφόρας

Βάλτε στο παιδί σας προκλήσεις. Ξεκινήστε με εύκολα παιχνίδια και σταδιακά αυξήστε τον βαθμό δυσκολίας. Μην βάλετε από την αρχή δύσκολους στόχους. Θα απογοητευτεί και δεν θα προσπαθεί. Μην ξεχνάτε να τον επιβραβεύετε για την προσπάθειά του. Να του υπενθυμίζεται ότι το αγαπάτε έτσι όπως είναι.