Θεραπευτική Μάλαξη

HomeΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ

Μάλαξη Λεμφικού Συστήματος

Οι διαταραχές του λεμφικού συστήματος προκαλούν την υπερβολική συγκέντρωση εξωαγγειακού και εξωκυτταρικού υγρού ανάμεσα στους ιστούς, το λεγόμενο λεμφοίδημα. Το λεμφικό σύστημα είναι σχεδιασμένο να απομακρύνει την πρωτεϊνη του πλάσματος από τους ιστούς.

Η απόφραξη μετά από τραυματισμό, μόλυνση ή αφαίρεση λεμφαγγείων, οδηγεί στην αυξημένη συγκέντρωση πρωτεϊνων στους ιστούς, προκαλώντας το λεμφοίδημα.

Τα συμπτώματα που αναφέρονται από ασθενείς με λεμφοίδημα είναι συνήθως η διόγκωση του μέλους, το αίσθημα βάρους, μουδιάσματα, στιλπνό δέρμα και δυσκαψία στις προσβεβλημένες αρθρώσεις.

Η θεραπευτική μάλαξη αποσκοπεί στην αύξηση της λεμφικής παροχέτευσης. Η θέση του ασθενούς είναι συνήθως ύπτια με το πάσχον μέλος σε θέση ανύψωσης. Μαζί με την λεμφική μάλαξη για καλύτερα αποτελέσματα εφαρμόζεται ο κυκλοφορητής άκρων.

Ο κυκλοφορητής λειτουργεί με διακοπτόμενη πίεση και αποσυμπίεση του μέλους.

Θεραπευτική μάλαξη μυοσκελετικού συστήματος

Η θεραπευτική μάλαξη μυοσκελετικού συστήματος περιλαμβάνει την εφαρμογή ειδικών τεχνικών για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Η θεραπευτική μάλαξη επικεντρώνεται σε μια περιοχή του σώματος που παρουσιάζει συμπτώματα. Η διάρκεια σε κάθε περιοχή του σώματος (οσφυϊκή μοίρα, αυχενική μοίρα, ποδοκνημική κτλ) δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά.

Ποια τα αποτελέσματα της θεραπευτικής μάλαξης στο μυοσκελετικό σύστημα;

Η μάλαξη έχει θετικές επιδράσεις στο μυοσκελετικό σύστημα όπως:

  • Μείωση μυϊκών σπασμών
  • Μείωση πόνου
  • Απομάκρυνση φλεγμονωδών ουσιών

Συχνά πριν την μάλαξη εφαρμόζεται θερμοθεραπεία για γρηγορότερη αύξηση της κυκλοφορίας και λύση των μυϊκών σπασμών.
Η μάλαξη αντενδείκνυται σε περιπτώσεις υποψίας θρόμβου.