Παιδί
Εκστροφή Κύστης και Επισπαδίας
Η εκστροφή κύστης είναι η σοβαρότερη συγγενής ανωμαλία του ουροποιητικού. Χαρακτηρίζεται από ένα φάσμα ανωμαλιών του ουροποιητικού, του γεννητικού, του μυοσκελετικού και του γαστρεντερικού συστήματος. Στην τυπική της μορφή συνοδεύεται και από επισπαδία.
Ο επισπαδίας στα κορίτσια χαρακτηρίζεται από δισχιδή κλειτορίδα, επιπέδωση του επάρματος της ηβικής σύμφυσης και διαχωρισμό των χειλέων του αιδοίου.
Ο επισπαδίας στα αγόρια, ανάλογα με την θέση που βρίσκεται το ουρηθρικό στόμιο διακρίνεται σε βαλανικό, πεϊκό και ηβοπεϊκό. Στον ηβοπεϊκό επισπαδία, λείπει όλη η πεϊκή ουρήθρα και συνοδεύεται από ακράτεια ούρων λόγω ανεπάρκειας του σφικτηριακού μηχανισμού.
Η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 3 ανά 100.000 γενήσεις.
Οφείλεται σε καθυστέρηση της αμαρικής μεμβράνης και επομένως σε αναστολή της επικάλυψης του κοιλιακού τοιχώματος. Ουσιαστικά η κύστη είναι μέσα έξω και είναι εκτεθειμένη στο κοιλιακό τοίχωμα.
Πρίν την χειρουργική επέμβαση, υπάρχει έλλειψη του πρόσθιου τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και του κοιλιακού τοιχώματος. Η οπίσθια επιφάνεια της κύστης προβάλει πιεζόμενη από τα κοιλιακά όργανα.
Η πρώτη χειρουργική επέμβαση γίνεται τις πρώτες ημέρες της ζωής του βρέφους και στην πορεία της ζωής του παιδιού ακολουθούν μια σειρά επεμβάσεων για να αποκαταστήσουν την ακράτεια ούρων και την σεξουαλική δυσλειτουργία
Σκοπός της φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους είναι η ενίσχυση του μηχανισμού εγκράτειας των ούρων. Τα μέσα που χρησιμοποιούμε είναι
- Biofeedbackγια εκπαίδευση και ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους
- Ηλεκτρική διέγερση όταν επιτρέπεται ή επιβάλεται για ενεργοποίηση του ιερού πλέγματος
- Ασκήσεις για εκπαίδευση της κύστης
- Προγραμματισμός των κενώσεων.
- Δημόπουλος Κων/νος. Ουρολογία. Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλιδη 1998
- Sachit Anand, Saran Lotfollahzadeh. Bladder Exstrophy. StatPearls Publishing, Treasure Island
- Brian M. Inouye &Eric Z. Massanyi. Modern Management of Bladder Exstrophy Repair. CurrUrol Rep. DOI 10.1007/s11934-013-0332-y